2022 Een nieuw jaar met nieuwe Trends, Kleuren en Stijlen

2022 Een jaar vol trends, stijlen en kleuren

Diverse merken hebben de kleuren voor het jaar 2022 al bekend gemaakt. Zoals de Histor trendkleur 'Olive Sprig', Flexa trendkleur 'Bright Skies' en als laatste heeft ook Pantone begin december de kleur van het jaar 2022 bekend gemaakt. ‘PANTONE 17-3938 Very Peri’, een nieuwe kleur, met alle kwaliteiten van blauw maar met een zweem van roodpaars. Wat zal 2022 nog meer brengen op het gebied van trends, kleuren en stijlen? 

Wij volgen alle trendwatchers altijd op de voet, o.a. Lideweij Edelkoort, Hilde Francq en het team van Spott Trends & Business. Ook voor het seizoen 2022/23 presenteert Spott Trends & Business voor Heimtextil met 'Next Horizon' zijn designprognose met waardevolle inspiratie en informatie. De focus ligt op duurzaamheid en het behoud van hulpbronnen.  

Wij vinden de trend forecasts van Heimtextill altijd goed door te vertalen in de woontrends, ook dit jaar lichten wij daarom weer de trends van Heimtextil uit. Deze passen het beste bij ons!

Deep Nature

Essentiële en organische tinten creëren het kleurpallet voor trend thema Deep Nature. Kruidige/ vergrijsde tonen en delicate tinten van grijsblauwe en blushroze creëren een kalm, aards kleurbeeld. Het is een terugkeer naar onze natuur met ongeverfde materialen in zandbeige en bruintinten om een langzaam vervaardigde, natuurlijke expressie te creëren. Denk daarbij aan de tinten die voorkomen in diverse soorten  paddenstoelen en schimmels in de natuur. Het kleurpallet voor Deep Nature heeft een harmonieuze en zachte uitdrukking, die het 'duurzaam denken' en het welzijn van de natuur onderstreept.

Hyper Nature

Fotobiologie en lichtwetenschapstechnologieën creëren een nieuwe weg naar duurzamere landbouwmethoden. Blauw, rood en ultraviolet licht kunnen bijvoorbeeld de plantengroei verbeteren en het gebruik van pesticiden tot 50 procent verminderen. Deze kennis vormde de basis voor het project Grow van Studio Roosegaarde. Volgens Daan Roosegaarde: “GROW is het droomlandschap dat de schoonheid van licht en duurzaamheid laat zien. Niet als een utopie, maar als een protopie, stap voor stap verbeteren”. Vanuit hier de trend Hyper Nature ontstaan. 

Levendige en bovennatuurlijke kleuren variëren van fris groen tot intens violet. Biowetenschap brengt inspiratie voor tinten van zowel heldere als vage nuances van groen en grijs. Verloop- en vloeiende kleurpatronen zijn essentieel voor de meeslepende expressie die Hyper Nature visualiseert. De door de computer gegenereerde afbeeldingen geeft ook een technische uitdrukking aan het kleurenuniversum. Reflecties en kunstlicht creëren nieuwe percepties van op de natuur gebaseerde kleuren. 

Beyond Identity

Beyond Identity een perfecte vertaling naar wat pastel betekent. Door contrast kunnen de delicate pastelkleuren krachtig en spannend worden. Bij Beyond Identity zijn kleuren ongecontroleerd met vloeiende, vluchtige in elkaar overlopende tonen. Het kleurpallet voor Beyond Identity bevat een reeks pastelkleuren, aangevuld met een vertrouwd grijs en licht kaki als gedempte overgangskleuren. Toevoeging van een highlight-oranje zorgt voor een spannende overgang. Deze Beyond Identity-kleuren brengen een lichte en vrolijke toon in het interieur. Als materiaal keuze noemen zij de technische kenmerken als; Organic Cotton, Recycled synthetic fabrics, Second hand textiles, Plastic waste en Vegan Fur. 

Het toepassen van deze stijl kan op meerdere wijzen. Een mix van pastellen met een krachtige kleur als contrast maakt deze stijl compleet. Daarnaast toegepast met recycling/ upcycling materialen als textiel keuze.

Empowered Identity

Ambacht is een symbolische beeldtaal dat cultureel erfgoed vertegenwoordigt. Empowered Identity gaat over het creëren van duurzame culturele connecties, het vernieuwen van ambachtelijke inspiratiebronnen op een gezamenlijke manier. Het versterken van identiteit helpt bij het smeden van nieuwe relaties tussen erfgoedculturen en toekomstige generaties. 

Empowered Identity stimuleert samenwerking met het verleden, verbindt culturen met de volgende generaties en stimuleert duurzame transformatie.

Nog meer inspiratie voor de interieur liefhebber....

Kan je geen genoeg krijgen van deze inspirerende trends van Heimtextil? Dan hebben wij hier nog een aantal sites voor je om nog meer inspiratie op te doen in kleuren en stijlen. Niet alleen de interieur trend forecasts geven een beeld van wat gaat komen, ook de trendwatchers in fashion, food en make-up geven een inspirerende blik voor de komende jaren. 

Hoe werken trendwatchers? Om een goed beeld te krijgen wat de vraag van de consument gaat worden houden zij alle veranderingen nauwlettend in de gaten. Zowel in gedrag en overtuigingen, maar ook eventuele verschuivingen in cultuur, economie en technologie. Deze veranderingen brengen nieuwe levenswijzen en creëren een vraag naar nieuwe producten. Deze veranderingen worden vertaald naar trends. Zij zien trends in eten, waar en hoe wij wonen en hoe we ons met elkaar verbinden. En of we ons er nu van bewust zijn of niet, de wijzigingen hierin zijn de basis van de vraag van de consument.  

 

Deze pagina delen: